~~ LiseLiLerin GençLik PorTaLı ~~

~~»» | χ ℓιѕєℓιѕт χ | ««~~
 
AnasayfaAnasayfaTakvimGaleriSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap
Similar topics
  • » Kelimede Yapı...
  • Share | 
     

     Kelimede Yapı...

    Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
    YazarMesaj
    tranqueil
    Notları Yavaş Yavaş Düzelen Öğrenci
    Notları Yavaş Yavaş Düzelen Öğrenci


    Mesaj Sayısı: 84
    Reputation: 0
    Kayıt tarihi: 01/06/08

    LiseliyisT ReP Sayisi
    Başarı:
    999/1000  (999/1000)
    Takımlar: Galatasaray Galatasaray
    Ruh Hali: Cesur Cesur

    MesajKonu: Kelimede Yapı...   Cuma Haz. 13, 2008 4:45 pm

    Kelimede yapı
    1.İsmin halleri nedir?Ekleriyle söleyiniz.
    CEVAP:Yalın hali,Belirtme hali,Yönelme hali,Bulunma hali,Ayrılma hali,İlgi hali,Eşitlik hali .-ı,-i,-u,-ü, -a,-e, -da,-de,-ta,-te,-dan,-den,-tan,-ten -ın,-in,-un,-ün,-ca,-ce,-ça-,çe.
    2.Kelimede yapı kaça ayrılır?İsimlerini yazınız.
    CEVAP:Basit kelime,Türemiş kelime,Birleşik kelime.
    3.Birleşik kelimenin anlamını yazarak 3 tane örnek veriniz.
    CEVAP:Birden fazla kelimenin birleşmesinden oluşup kendisini oluşturan kelimelerden farklı bir anlama gelen kelimelere denir.
    ÖRNEK:Ayakkabı,beşiktaş,sivrisinek.....
    4.Yapım ekleri nelerdir?
    CEVAP:İsim yapan ekler = isimden isim yapan ekler,Fiilden isim yapan ekler = fiil yapan ekler = fiilden fiil yapan ekler = isimden fiil yapan ekler.
    5.Kökler kaça ayrılır?
    CEVAP:İsim kökleri,fiil kökleri,orta kök.
    6.Kurallı birleşik fiilerin kullanıldığı örnek cümleler yazınız.Kullandığımız birleşik fiilerin,cümlelerin anlam yönünden nasıl tamamladıklarını söyleyiniz.
    CEVAP:Kurallı birleşik fiiller 4'e ayrılır.
    -Yeterlilik fiili:Fiil kök veya gövdelerine -e+bil- eklenerek yapılır.Bu fiiler yetmek başarmakanlamını verir.
    ÖRNEK:Ben bu havuzda yüzebilirim.
    -Tezlik fiili:Ödeni yapıver de dışarı çıkalım.
    -Yaklaşma fiili:Yaptığı kazada öyle yazmış.
    -Süreklilik fiili:Sen gidedur, ben geliyorum.
    -Bu deuerm asırlardır süregeliyor.
    7.Çekim eklerine 2 tane örnek veriniz.
    CEVAP:Anne-m-siz Yüz-de-lik
    kök-ç.eki-y.eki kök-ç.eki-y.eki
    8.Köklerin kelimeler için taşıdığı önemi belirtiniz.?
    CEVAP:Kökler kelimelerin daha küçük parçaya bölünemeyen en küçük anlamlı öğeleridir.Kelimeler kök halinde bulunur.köklere bazı eklerin gelmesiyle oluşurlar.
    =KELİMEDE ANLAM=
    9.Soyut ve somut anlamlı kelimeler nedir?
    CEVAP:SOYUT-5duyu organımızla algıladığımız kavramlara soyut denir.
    SOMUT:5 duyu organımızla algılayamadığımız kavramlara somut denir.
    10.Soyut ve somut anlamlı kelimelere 5'er örnek veriniz.
    CEVAP:SOYUT-Bilgi,aşk,ölüm,sevgi,vb..
    SOMUT:İnsan,taş,ağaç,taş,defter,telefon,vb..
    Anlamları bakımından kelimelerin gruplandırılması
    1. Anlam çeşitleri
    11.Gerçek anlam nedir?
    CEVAP:Bir sözcüğün akla gelen ilk anlamıdır.Günlük yaşamımızda en çok kullndığımız anlatım unsurudur.
    12.Yan anlam nedir?
    CEVAP:Bir kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşmadan gerçek anlamından bağlı olarak kazandığı yeni anlamlara yan anlam denir.
    13.Mecaz anlam ve terim anlama 2'şer örnek veriniz.
    CEVAP:MECAZ-O sözler kalbimi kırdı
    Yanlızlığın acısı içine çöktü
    TERİM ANLAM:Zamir,zarf,sıfat,dil bilgisi terimi,tepkileme,çözünme birleşik kimya terimleridir.
    14.Eş anlamlı ve eş sesli kelimelerin anlamlarını söyleyiniz.
    CEVAP:EŞ ANLAMLI-Yazılışları farklı olduğu halde aynı anlamı karşılayan kelimelerdir.
    EŞ SESLİ:Yazılışları ve okunuşlar aynı olduğu halde karşıladıkladıkları anlamları farklı olan kelimelere denir.
    15.Yaz kelimesinin eş sesli ilişkisini gösterecek şekilde cümlede kullanınız.
    CEVAP:Yazın denize gitmeyi düşünüyorum.
    -Yaz yaz nereye kadar hocam.
    16.Zıt anlamlı kelimeler nedir?
    CEVAP:Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
    17.Yakın anlamlı kelime nedir?örnek veriniz.
    CEVAP:Kelimelerin birbirine yakın anlamda olmasına denir.
    ÖRNEK:Bayramda eşimizi,dostumuzu,ziyaret ettik.
    18.Zıt anlamlı,kelimelere örnek veriniz.
    CEVAP:İyi-kötü,çalışkan-tembel,uzun-kısa,al-kırmızı gibi....
    19.Okul,beyaz,uzun,al kelimelerinin eş anlamlılarını bulunuz.
    CEVAP:Okul-mektep,beyaz-al,uzun-büyük,al-kırmızı....
    20.Yan-ayak-yak-baş kelimelerini farklı anlamlara gelecek şekilde cümlelerde kullanınız.
    CEVAP:YAN-Orman yangınında bir çok ağaç yanmış.
    -Akşam olunca sokak lambaları yandı.
    -çocuklar ateş içinde yanıyor.
    AYAK:Basketbol oynamaktan ayaklarım ağrıyor.
    -Bu masanın ayağı yamulmuş.
    -YAK:Ocağı yakamamış.
    Biber azımı yaktı.
    Ayrılması kalbini yaktı.
    -BAŞ:Başındaki şapkayı çıkarıp attı.
    -Hep birlikte dağın başına çıktık.
    -Kimseye baş kaldırmaz her denileni yapardı.
    Kelimelerde anlam değişmeleri
    21.satın al,içine sığ,iletil,çal,al fiilini verilen anlamlara gelecek şekilde birer cümlede kullanınız.
    SATIN AL:Evi çok ucuza aldık.
    İÇİNE SIĞ:Bu salon iki bin kişi alır.
    İLETİL:Ondan bir haber aldın mı?
    ÇAL:Cüzdanımı cebimden almışlar.
    22.Kelimelerdeki anlam genişlemesi ile çok anlamlılık arasındakim farkı belirtiniz.
    CEVAP:Sözcüklerdeki anlam genişlemesi ile çok anlamlılığı karıştırmamak gerekir.anlam genişlemesi ile çok anlamlılık arasındaki farkı anlamak içim sözcüğün ikl anlamından hareket edilir.
    23.Hayat kelimesini değişik anlamda gelecek şekilde cümlelerle kullanınız.
    CEVAP:Hayat suda başlamıştır.
    -Bazı hayvanların hayatı daha uzundur.
    -Hayat çok pahalaştı.
    -Bu yerde hiç hayat yok.
    -Ayda hayat çok.
    -Köy hayatı çok farklıdır.
    = KELİME GRUBU =
    24.Kelime grupu nedir?
    CEVAP: Sözcükler bazen varlık olay ve durum ları bütün özellikleriyle anlatmaya yetmez. bu yüzden diğer varlıklarla alaylarla sözcüklerle ilgi kurulması gerekir buna kelime grubu diyoruz.
    25.Bir kelime grubundan kelime çıkarılmasının ya da değiştirilmesinin kelime grubunun anlamını etkileyip etkileyemeyeceğini açıklayınız.
    CEVAP:Varlık veya olayları daha geniş kapsamlı olarak anlatma ihtiyacından dolayı kelime grupları oluşmuştur.
    26.Deyimleri oluşturan kelimelerin gerçek anlamlarıyla kullanıp kullanılmadığını belirtiniz.
    CEVAP:Deyimleri oluşturan sözcükler çoğu kez gerçek anlamda sıyrılmış mecaz anlamlı sözcüklerdir.Gerçek anlamlı deyimler çok azdır.
    27.Ara,denk,yol,el,avuç,dil kelimelerini geçtiği deyimler bulunuz cümlede kullanınız.
    CEVAP:ARA-Arası açık ol.
    -Ali ile mehmetin arası açılmış.
    -DENK:Dengi dengine.
    -Davul bile dengi dengine.
    -YOL:Yola gel.
    -Babanım sözleri onu yola getirdi.
    -EL:El çek.
    -Bu işten elini çekeceğini söyledi.
    -AVUÇ:Avuç aç.
    -Ele avuç açacağım derdi.
    -DİL:Dil dök.
    -Okadarda dil döktüm yine gelmedi.
    28.Dilinde tüy bitmek,el üstünde tutmak,aklı yatma deyimleri ne anlama geliyor açıklayınız.
    CEVAP:-Bir şeyi tekrar tekrar söylemekten usanma.
    -Bir kimseye çok saygı ve sevgi gösterme.
    -Bir işin olabileceğine inanma.
    29.Tekrar grubu nedir?
    CEVAP:Eş anlamlı,yakın anlamlı,karşıt anlamlı,bir anlamlı, bir anlamsız, iki anlamsız kelimenin ve yansıma kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşan kelme grubuna denir.
    30.İçin,gibi,göre,rağmen,dolayı kelimeleriyle edat grubu oluşturarak cümle içerisinde kullanınız.
    CEVAP:-Seni görmediğim için aradım.
    -Börek mis gibi kokuyor.
    -Tüm engellere ragmen bu işi başarabilirsin.
    -Beni gördüğünden dolayı sevinçliyim.
    31.Zarf-fiil gruplarının cümlelerde yüklemi hangi yönlerde tamamladığını açıklayınız
    CEVAP:Zarf fiil grupları cümlelerde yüklemin anlamını durum ve zaman bakımından tamamlarlar.
    32.Belirtili,belirtisiz,zincirleme isim tamlamaları arasındaki farkını söyleyiniz.
    CEVAP:Belirtisizisim tamlamalarında iki kelime belirtili ve zincirleme de 3 tanedir.Belirtili isim tamlamasının kelimenin sonunda (ın,in,un,ün,nın,nin,nun,nün)kelimeleri vardı.
    33.İsim.yardımcı fiil,birleşik fiille 1'er örnek veriniz.
    CEVAP:Yatak-al=yatak al
    34.İsim-fiil grubu nedir?
    CEVAP:Fiiller getirilen bir takım ekleri oluşturan fiillere isim,sıfat,zarf şeklini yapan fiilimsi denir.Fiillere getirilem ma-me-mak-mek,ış,iş,uş,üş ekleriyle yapılır.
    35.İsim fiill grubu nedir?
    CEVAP:Fiiller getirilen an-en-ası-esi-maz-mez-ar-er-ır-ir-dık-dik-duk-dük-tık... ancak ecek-mış-miş-muş-müş-ekleriyle oluşturan sözcüklerdir.
    36.Öğe kelimesi nedir? =cümlenin öğeleri
    CEVAP:Birleşik bir şeyi oluşturan basit şeylerden her biri unsur elemandır.
    37.Cümlenin oluşması için vazgeçilmez öğelerşn nele olduğunu belirtiniz.
    CEVAP:Cümlenin oluşması için bir yargı ve bu yargıyı dile getiren kişiye ihtiyaç vardı. Yani cümlelerde yüklem ve özne temel öğedir.
    38.Yüklem nedir?
    CEVAP:Cümlede yargı bildiren çekimli unsur yüklemdir.cümledeki iş,hasret,oluş ya da durumu bildiren kelimelerdir.
    39.özneler kaça ayrılır isimleri nedir?
    CEVAP:Gerçek özne, açık özne, gizli özne, sözde özne...
    40.Nesne nedir?
    CEVAP:Cümlede öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir.
    41.Özne nedir?
    CEVAP:Yüklemin bildirdiği eylemi veya cümledeki olanı karşılayan öğedir
    42.Nesneler kaça ayrılır isimleri nelerdir?
    CEVAP:Belirtisiz nesne,belirtili nesne.
    43.Yüklemin cümle için önemini yazınız?
    CEVAP:Bir cümlenin temel öğeleri yüklem ve öznedir.Cümle yüklemin üzerinde kurulur.
    44.Bunlar bu altı,düğün koşusunda koşmak için hazırlıor.
    CEVAP: Bunlar bu atı düğün koşusuda koşmak için hazırlıyor
    özne nesne zarf tümleci yüklem
    45.Dolaylı tümleç nedir?
    CEVAP:Yüklemin bildirdiği işin nerde meydana geldiğini neye, nereye, yöneldiğini bildiren tümleçtir.
    46.Zarf tümlecine örnek veriniz.
    CEVAP:Toprak derin derin ürperdi.
    47.Özneye örnek veriniz.
    CEVAP:Bu saatte sokağa çıkmak tehlikelidir.
    48.Açık özneyi örnek veriniz.
    CEVAP:Okul tadını bu yıl şampiyon oldu.
    açık özne
    49.Ne desem yalan gibiydi cümlesinin öğelerini bulunuz.?
    CEVAP:Ne desem yalan gibiydi.
    özne yüklem
    50.Kırmızı araba tamlamasının özne,nesne,tümleç,yüklem görevlerinde olduğu farklı cümleler kurunuz .
    CEVAP:Kırmızı araba yoldan hızlıca geçti., Kırmızı arabayı beyendim.,En sevdiğim araba kırmızı arabadır.
    özne nesne yüklem
    51.'İnsansız hiç bir şeyin güzelliği yok'cümlesinin ögelerini bulunuz?
    CEVAP : İnsansız hiçbir şeyingüzelliği yok
    z.tümleci özne yüklem
    52.Savaş fiilerini çeşitli yönlerden (kişi,nesne,yer,zaman) tamamlayarak cümleler oluşturunuz.
    CEVAP:Dedem yıllarca düşmanlarla savaşmış .
    özne z.tümleçi yüklem
    53.Nesne olan fiilere ne ad verilir?
    CEVAP:Geçişli fiil
    54.Zarf tümleci nedir?
    CEVAP:Yüklemi hâl (durum ) ,zaman,miktar,yer ve yön bakımından tamamlayan cümle ögesine denir.
    =Cümlenin Yapısı=
    55.Cümlenide bir yapısı varmıdır?
    CEVAP:Nasılki cümleleri oluşturan sözcüklerin bir yapısı warsa sözcüklerin,sözcük gruplarının oluşturduğu cümlelerinde bir yapısı wardır.
    56.Yargı sayısı ile yapı arasında bir ilişki olup olmadığını açıklaayınız?
    CEVAP:Cümle duygu yada düşüncenin yapısal bir bütünlük içinde aktarılmasıdır.
    57.'İnsanlık çok uzaklarda,çok yükseklerde görür gibi olduğu idealler ülkesine doğru yavaş ilerler.' cümlesinin yapısını oluşturan kelime ve kelime grupları arasındaki ilişkiyi belirtiniz?
    CEVAP:'İnsanlık çok uzaklarda,çok yükseklerde görür gibi olduğu idealler ülkesine doğru yavaş ilerler.'
    özne zarf yüklem
    58.İçerisinde tek yargı bulunan cümlelere ne ad verilir?
    CEVAP: Basit cümle denir.
    59.Bağlı cümle nedir?
    CEVAP:Cümleler birbirine bağlaçlarla bağlanmışsa bu tip cümlelere denir.
    60.'Bağımlı sıralı cümlelerde özneler,tümleçler yada her ikisi ortak olabilir' bu açıklamaya uygun bir cümşe bulunuz?
    CEVAP:El el üstünden olur, ev ev üstünden olmaz.
    61.isim cümleleri bir paragraf oluştururken yüklemi 'fiil' olan cümle kullanmaya ihtiyaç duyup duymadığını belirtiniz?
    CEVAP:İsim cümleleri ile pragraf oluştururken yüklemi fiil olan cümlelere de ihtiyaç duyulur.Çünkü duygu ve düşünceler ifade edilirken fiilerede ihtiyaç duyulur.
    62.Yapılarını göre cümleler kaça ayrılır?
    CEVAP:2'e ayrılır.Basit cümle,birleşik cümle.
    63.Birleşik cümle nedir?
    CEVAP:İçinde birden fazla yargısı bulunan cümlelerdir.
    64.Birleşik cümleler kaça ayrılır?
    CEVAP:Girişik birleşik cümle, Koşullu cümle,Sıralı birleşik cümle,Bağlı birleşik cümle,Atasözlü cümle.
    65.-Ki'li birleşik cümleye örnek veriniz?
    CEVAP:İnsanları sev ki sende sevilesin.
    66.'kuşlar cıvıl cıvıl ötüşürken güneşi bekliyordu.'cümlesinde yan cümleciğin temel cümleye görev ve anlam katkısını belirtiniz,
    CEVAP:Bu cümlede yan cümlecik temel cümlenin anlamını 'zarf'göreviyle ve durum anlamıyla tamamlanmaktadır .
    67.'Çok yaşayandan,çok gezenden sor' cümlesinasıl bir cümledir?
    CEVAP:Sıralı cümledir.
    68.Basit cümleye örnek veriniz.
    CEVAP:Gün bitiyor.
    69.Birleşik cümleye örnek veriniz.
    CEVAP:Sosyal,ekonomi ve kültürel yaşantısı yansıtmalıdır.
    70.İki gözü iki çeşme cümlesine yüklemi getiriniz.
    CEVAP: İki gözü iki çeşme ağlıyordu.
    yüklem
    3.Cümlede Anlam
    a)Cümlede anlamın oluşması
    71.Cümlede anlamın oluşmasında iletişim ögelerini açıklayınız.
    CEVAP:İletişimde ,gönderci durumunda olan kişiler alıcı durumundaki kişi ve kişiler arasındaki ilişkiler cümlede anlamın oluşmasında rol oynar.
    72.Cümle nasıl oluşur?
    CEVAP:Bir anlam ifade etmek üzere,anlamlı kelime ve kelime gruplarının bir kurala uygun biçimde düzenlenmesiyle oluşur.
    73.Elif+in dayısı+nı isim tamlaması olarak yazınız?
    CEVAP: isim ihe isim isim +iyelik eki
    74.Her akşam sürüler çıngırak çalarak köye döner.
    1 2 3 4
    Bu kelimelerin kelime gruplarının yüklelmle nasıl bir anlam ilişkisi vardır?
    CEVAP:1.Durum.
    2. Yüklemin bildirdiği işi yapan warlık.
    3.Durum.
    4.Yer.
    75.'Eskiden bu sokakta bir şekerci dükkanı wardı' burda hangisi cümledir?
    CEVAP:'Vardı' cümlesidir.
    76.Ben taksiyle okula kış mevsiminde _ _ _ sonuna yüklem koyunuz.
    CEVAP:Ben taksiyle okula kış mevsiminde giderim.
    =Haber cümleleri=
    77.Geçmiş zamana örnek veriniz?
    CEVAP:'Ben o kitabı dün bitirdim.'
    78.Şimdiki zamana örnek veriniz?
    CEVAP:'Ben onu istiyorum.'
    79.Gelecek zamana örnek veriniz?'
    CEVAP:'8'nisanda dayımın düğünü var.'
    80.Bilgi ve haber aktarmak amacıyla hangi tür cümleler kurarsınız?
    CEVAP:Haber cümleleri bilgi ve haber aktarmak amacıyla kurulur.
    81.'Olur' fiilini haber kipine göresöyleyiniz?
    CEVAP:(-r)Geniş zaman 3.tekil kişi (eksiz).
    82.'Dün'kelimesini haber kipine göre cümlede kullanınız.
    CEVAP:Dün bol bol dolaştım.
    83.Haber cümlesi nedir?
    CEVAP:Yüklemi haber kipiyle çekimlenen cümlelere denir.
    84.'Bu soruyu niçin yapmadınız?'cümlesinde soru anlamında ne tür kelime ve eklerle sağlandığını söleyiniz?
    CEVAP:Soru sıfatı
    85.Haber cümleleriyle dilek cümlelerinin nereler kullandığını belirtiniz.
    CEVAP:Haber cümleleri metinde bir eylemin gerçekleştiğini gerçekleşmekte olduğunu gerçekleşceğini bildirmek,haber vermek amacıyla,bir zamana baplı olarak nesnel bir şekilde kullanılmasına denir.
    86.stek,gereklilik,emir cümlelerinin cümlede kullanınız.
    CEVAP:*Baba dondurma olsada yesek.
    *Çok ders çalışmalıyım.
    *Telonafa cevap ver.
    87.Dilek cümlesi nedir?
    CEVAP:Yüklemi dilek kipleri ile çekimleşmiş cümlelere denir.
    olumlu-olumsuz cümleler
    88.Haber cümlesi nedir?
    CEVAP:Haber (zaman) kipleriyle çekimlenen cümlelere denir.
    89.Dilek (tasarlama)kipleriyle çekimlenen cümlelere ne ad verilir?
    CEVAP:Dilek-istek cümlesi
    90.'Vatan al bayrapın dalgalandığı yer değilmi?'cümlesinin anlamca olumsuz cümle olup olmadığı söleyiniz?
    CEVAP:Değildir.
    91.Cümlelerin anlamlarını olumlu veya olumsuz hâle getirilmenin yolları nelerdir?
    CEVAP:Anlam bakınından yüklemi yapma,olma yapılma ifade eden cümlelere olumlu cümleler denir.
    Anlamına göre cümleler
    92.Küçümseme cümlesiyle ilgili cümle kullanınız.
    CEVAP:Senin ne kadar kısa boyun varmış.
    93.Güven cümlesiyle ilgili cümle kullanınız.
    CEVAP:Babam doğum günümü hiçbir zaman unutmaz.
    94.Tanım cümlesi nedir?
    CEVAP:Bir verlığın ne olduğunu bildiren cümlelere nedir.
    95.'Yazınsal türler arasında en çok romanı severim.'cümlesi nasıl bir cümledir?
    CEVAP:Özel anlatımlıdır.
    96.Naıl sonuçlanacağı belli olmayan bir durumu belli bir şekilde sonuçlanmış olduğunu kalbul etmeye ne denir?
    CEVAP:Varsayım.
    97.Bir durum ya da bir olayın sonucunu ne olacağını bilinmeden onunla ilgili olumsuz bir yargı bulunmaya ne ad verilir.
    CEVAP:Önyargı.
    98.'Sanat,hayatı yüceltme ve hayatı zenginleştirme sanatıdır'Anlamlarına göre nasıldır.
    CEVAP:Tanımlamadır.
    99.'Akdenizin üstünde,daima ,top yop ak bulutlar sallanır.'nasıl bir cümledir.
    CEVAP:Belirtme cümlesidir.
    100.'Konuşma insanın aklını kullanma sanatıdır'Nasıl bir cümledir.
    CEVAP:Karşılaştırma
    Sayfa başına dön Aşağa gitmek
    Kullanıcı profilini gör
     

    Kelimede Yapı...

    Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
    1 sayfadaki 1 sayfası

     Similar topics

    -
    » Örümcek Ağlarında Mükemmel Yapı

    Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
    ~~ LiseLiLerin GençLik PorTaLı ~~ ::  ::  :: -